Minden jog fenn tartva! © Készítette pincehangstúdió
A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak. Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak. A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban, és remek rák elleni védelem is egyben. Ez csak néhány számos előnye közül.
A kecske az egyik legrégebbi háziállatunk. Körülbelül tízezer évvel ezelőtt háziasították őseink, nagyjából egy időben a kutyával és a birkával. Már i. e. 5000-ben ittak kecsketejet, és a mai napig ez a világon a legnagyobb mennyiségben fogyó tejféleség. A kecsketejet valaha Európában is nagyon kedvelték. A korai középkorban számos kolostorban készítettek kecskesajtot. Bingeni Hildegard (1098?1179) idejében a tehéntejből készült sajt szinte teljesen ismeretlen volt.
A vakítóan fehér kecsketejnek számos egészségügyi előnye van a tehéntejjel szemben. Már pusztán az a tény, miszerint a kecske nem lesz vemhes, miközben tejet termel, óriási pluszként értékelhető. A tehén, miközben tejet ad, már hasában hordozza a következő embriót, aminek hatására a kifejt tejben feldúsul számos hormon szintje.
Előfordulhat allergiás reakció a kecsketejre, azonban jóval ritkábban, mint a tehéntej esetében.
A tehéntej-allergia leggyakrabban a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti, de felnőttkorban is kialakulhat. Gyakran az érintett nem is tudja, hogy a tehéntejjel van problémája. Évekig szenvednek a rejtélyes panaszoktól anélkül, hogy bárki is kiderítené, mi okozza azokat. Jellemzőek a gyomor-bél traktusban jelentkező panaszok, a légzéssel kapcsolatos tünetek (gyerekeknél gyakori az asztma) vagy a bőrproblémák: ekcéma, neurodermatitisz.
Miért olyan egészséges a kecsketej?
A tanulmány azt is bebizonyította, hogy a csecsemők sokkal jobban emésztik a kecsketejet.
Ez azonban még nem minden. Megvizsgálták a kecsketejnek a gyógyszerek, illetve az erős fizikai terhelés által kiváltott bélkárosodásokra gyakorolt hatását is. A klinikai tanulmány szerint a naponta fogyasztott kecsketej hatására enyhül a bélnyálkahártya gyulladása és regenerálódnak a sérült bélbolyhok is.
A kecsketejben meglehetősen kevés folsav és B12-vitamin található, e hiány azonban teljes értékű táplálkozással kiegyenlíthető. A kecsketej ugyanakkor igen gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, foszforban, káliumban, magnéziumban és kloridban. A nyomelemek közül tartalmaz jódot és cinket is.
A kecsketej zsírmolekulái akár tízszer kisebbek, mint a tehéntejben lévők. Ezen kívül a kecsketejben sok olyan enzim található, amelyek támogatják az emésztés folyamatát. A rövid és közepesen hosszú zsírsavak aránya jóval nagyobb, mint a tehéntejben, és ezek élénkítik az anyagcserénket. A kisebb zsírgömböcskéket az enzimek sokkal gyorsabban, könnyebben tudják lebontani. Az esszenciális zsírsavak a koleszterinszint csökkentésében is segítenek, ezzel egyúttal szívünk egészségét is védik. A kecsketejben található proteinek is más struktúrájúak és egyenletesebben oszlanak el, mint a tehéntejben.
Ezen kívül a kecsketejben igen kevés alfa-s-1-kazein található. Az alfa-s-1-kazein olyan fehérje, amelyről szakértők azt gyanítják, a tehéntej-allergiáért felelős anyag. A tehéntejben hétszer annyi van belőle, mint a kecsketejben. Egy új-zélandi tanulmány szerint a kecsketej proteinprofilja sokkal inkább hasonlít az anyatejéhez, mint a tehéntejé.
* asztma,
* neurodermatitisz és ekcéma,
* migrén,
* ideges eredetű és krónikus gyomor-bél rendszeri panaszok,
* irritált szemek és orrnyálkahártyák, hurutos nyálkahártyák,
* idegesség, stressz következményei, félelem, koncentrációzavar..
* megvéd a sejtek korai öregedésétől,
* segítségével megelőzhető a rák,
* megvédi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól, pl. a cigarettafüst, a környezeti mérgek és a szervezetben keletkező mérgek hatásaitól,
* kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemők táplálásában,
* tehéntej-allergia esetén kiváló alternatívája a tehéntejnek.
Különösen értékes a kecsketej magas D-vitamin-tartalma; háromszorosa a tehéntejének, ami a kalcium optimális felszívódását biztosítja.
A WHO már 2003-ban kiadott egy ajánlást, miszerint a felnőtteknek 400?500 mg kalcium fogyasztását javasolja naponta. Korábban a napi ajánlott mennyiség 900?1500 mg volt. Mostanra a szakértők eljutottak a felismerésig, miszerint nem csupán a kalcium mennyisége számít, hanem a kellő mennyiségű D-vitamin is.
Az új, a korábbinál jóval alacsonyabb ajánlással kapcsolatban az ún. „kalciumparadoxonra” hivatkoznak. Eszerint a fejlett ipari országokban, a viszonylag magas kalciumfogyasztás ellenére, jóval gyakoribb a csontritkulás, mint az alacsonyabb kalciumfogyasztó populációkban.
A kecsketej erényei a könnyen emészthető lipidekben és proteinekben rejlenek. A tehéntejhez képest a kecske teje kétszer annyi rövid és közepes láncú trigliceridet, és egyéb tartalmaz, melyek kisebb sejtekként vannak jelen. Ha zsírtartalma mellett a tej szárazanyag-tartalmát, valamint kazein és a savófehérje arányt tekintjük, úgy messze felülmúlja minden más állat tejét. A kecsketejben található zsírsejtek 65%-a kisebb, mint 3 mikron, szemben a tehéntej 43%-os tulajdonságával. 2,5 dl kecsketej 9 mg proteint tartalmaz, míg ugyanennyi tehéntej csupán 8 miligrammot. De magas zsírtartalma számos más előnyös tulajdonsággal is rendelkezik: összetételét tekintve sokkal inkább hasonlítható az anyatejhez, mint a tehéntejhez, hiszen ez utóbbinál jóval magasabb koncentrációban tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort is. És ami még fontosabb, ezek aránya a kecsketejben kiegyensúlyozott. A kecsketej fehér színe a béta-karotin hiányának tudható be. Viszont kétszer annyi A-vitamin (retinol formájában) található benne, mint a tehéntejben, niacin tartalma pedig annak háromszorosa, ez pedig majdnem megfelel az anyatej niacin tartalmának! Viszont kevesebb, a központi idegrendszer egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen folsav található benne, ezért többnyire folsavval dúsított kecsketej kerül kereskedelmi forgalomba. 2,5 dl kecsketej 2,5 mikrogramm D vitamint tartalmaz, a benne található szeléntartalmú glutation-peroxidázok mennyisége miatt a kecsketej a többi, magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek között is méltó helyen szerepel. B1, B2 és B5 vitamin tartalma is jelentős, melyek az egészséges sejtműködést biztosítják szervezetünkben.
Kellemesen lágy íze, közismerten magas beltartalmi értéke miatt sokan szívesen állják ki reggelente akár a méteres sorokat is a piacokon, ahol termelői pultokon mérik a finom, friss kecsketejet. És nagyon jól teszik, hiszen kiválóan alkalmazható immunterápiás céllal is. A mezőn legelésző kecske allergén növényeket is elfogyaszt, és azokat megemésztve a kórokozók gyengített formában vannak jelen tejében, ezért homeopátiás hatásánál fogva a pollenallergia kialakulása ellen is védettséget biztosít. Magas A-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a pajzsmirigy működési zavaraira. Orotsav tartalma miatt rákbetegek diétájába is tanácsos beilleszteni. A szépségápolásban is igen kedvelt használata, számos kozmetikai szer alapanyaga a kecsketej.