Minden jog fenn tartva! © Készítette pincehangstúdió
A tej szénhidráttartalmának túlnyomó részét a tejcukor (laktóz) teszi ki, amely mintegy 30%-át adja a teljes tej energiatartalmának. A tejfogyasztásnak megfelelő aktivitású laktáz enzimmel rendelkező személyek esetén kifejezetten kedvező gyomor-bél rendszeri hatásai vannak. A tejcukor a csecsemőkorban fontos szerepet játszik a tejsavtermelő baktériumok megtelepedésének elősegítésében, s ezzel hozzájárul a bélrendszer egészséges mikroflórájának kialakulásához, továbbá védelméhez. Ugyancsak csecsemőkorban a laktóz bizonyítottan szerepet játszik a kalcium és esetleg a foszfor felszívódásában is (Miller et al., 2000); ez a hatás a felnőttkorban nincs igazolva teljes mértékben. Részben ez is magyarázhatja a csecsemőkorban megfigyelt nagyobb fokú kalciumhasznosulást. Glükóz és galaktóz csak kisebb mennyiségben fordul elő a tejben, azonban a laktóznak a laktáz enzim hatására való hidrolízisekor sok galaktóz keletkezik, amelynek fontos szerepe van a csecsemők gyorsan fejlődő agyszövetének kialakulásában, de súlyos károsodásokat is okozhat a szénhidrát-anyagcsere veleszületett zavarában (galaktozémia).